Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek,
a razem z nim smażenie pączków, faworków 
i innych tłustych przysmaków.

Ale co póżniej zrobić ze zużytym podczas smażenia olejem?

Na pewno nie wolno go wylewać do kanalizacji!  

Niestety większość ludzi wylewa olej do zlewu lub toalety, nie wiedząc, że tłuszcze wlewane do kanalizacji tężeją i tworzą zatory. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, więc będzie się  osadzał na ścianach rur. 

Olej po smażeniu należy przelać do szczelnego pojemnika (np. zużytego słoika lub butelki) i umieścić
w pojemniku/worku na odpady zmieszane (kolor czarny)!!!

Zużyty olej z restauracji, piekarni i innych punktów gastronomicznych można oddać do utylizacji wyspecjalizowanej firmie zajmującej się przetwarzaniem tego typu odpadów.

Ze zużytego oleju rzepakowego i kokosowego można zrobić też mydło gospodarcze własnej produkcji, 
które można wykorzystywać w praniu i sprzątaniu.

Przepis na rzepakowo-kokosowe mydło gospodarcze

  • 350 g oleju rzepakowego
  • 150 g oleju kokosowego
  • 71 g wodorotlenku sodu (NaOH)
  • 170 g wody

Potrzebne sprzęty:

  • waga z dokładnością do 0,1 grama
  • pojemnik z grubszego plastiku lub litrowy słoik do przygotowania roztworu NaOH
  • stalowy garnek
  • blender
  • foremka – może być silikonowa lub mniejsze silikonowe foremki jak na muffiny,
    ale  karton po mleku lub soku też da radę 
  • ochrona oczu i dłoni (okulary ochronne i rękawiczki gumowe lub lateksowe)

Wykonanie:

  • W słoiku odważ 170 g wody, a w osobnym pojemniku 71 g wodorotlenku sodu (Uwaga: wodorotlenek sodu jest silnie żrącą substancją!). Odważony wodorotlenek sodu ostrożnie wsyp do pojemnika z wodą i delikatnie wymieszaj. (Uwaga, ta mikstura bardzo się rozgrzewa, więc trzeba uważać, żeby się nie oparzyć!). Najlepiej wystawić pojemnik na balkon lub odstawić go na parapet przy otwartym oknie, bo pary są drażniące. Poczekaj aż roztwór wodorotlenku (nazywamy go ługiem) ostygnie do temperatury pokojowej.
  • W garnku zważ olej kokosowy i podgrzej, żeby się rozpuścił. Gdy olej kokosowy będzie już płynny, do tego samego garnka odmierz olej rzepakowy. Jeżeli wykorzystujesz olej po smażeniu, koniecznie przefiltruj go przez gazę, żeby uniknąć zanieczyszczeń. Gdy oleje i ług będą miały temperaturę pokojową, wlej ług do garnka z olejami i delikatnie blenduj do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu. Tak przygotowaną miksturę przelej do foremek i pozostaw w spokoju na 24 godziny. Po tym czasie możesz wyciągnąć z foremek gotowe mydełka. Jeśli w użyciu była większa forma, to po tym czasie możesz pokroić ten duży blok na mniejsze kawałki.
  • Umieść mydło w suchym przewiewnym miejscu. W zasadzie możesz go używać już po kilku dniach, ale najlepiej poczekać kilka tygodni aż mydło odparuje nadmiar wody i będzie twardsze.
  • Tak wykonane mydło możesz zetrzeć na tarce, zrobić z niego proszek do prania,
    żel do prania albo żel mydlany który posłuży jako baza innych środków do sprzątania.
  • Proste, prawda?